Είναι αλήθεια ότι οι αρχιτέκτονες στρέφονται στην απεικόνιση των σχεδίων τους σε πραγματικό χρόνο? Οι Epic Games, οι δημιουργοί του Unreal Engine, αποφάσισαν να μάθουν διεξάγοντας μια ανεξάρτητη έρευνα.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο εξελίσσεται  στον κλάδο της αρχιτεκτονικής, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στην ψυχαγωγία και στην κατασκευαστική. Ωστόσο, η έρευνα αποκάλυψε και μερικές εκπληκτικές λεπτομέρειες σχετικά με την εφαρμογή αυτή και τις χρήσεις της.

Τι είναι όμως η απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο, ακριβώς;

Ίσως έχετε ακούσει για την απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο, αλλά δεν είστε σίγουροι πώς σχετίζεται με αυτό που κάνετε. Ουσιαστικά είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για την οπτικοποίηση- μοντελοποίηση αλλά με την παραδοσιακή διαδικασία να αντικαθίσταται με μια μηχανή απεικόνισης που έχει την ικανότητα να αποδίδει εικόνα πτήσης, σε πραγματικό χρόνο.

Η απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο σάς δίνει τη δυνατότητα να δείτε άμεσα ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Ακόμα και ειδικά εφέ, όπως η ομίχλη και το βάθος πεδίου, μπορούν να προβληθούν άμεσα παρά να χρειάζονται μια μακρά διαδικασία προσθήκης.

Η απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο μπορεί να φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα, εξ ‘αιτίας της εξέλιξης της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Οι μηχανές ηλεκτρονικών παιχνιδιών όπως η Unreal Engine προωθούν την συγκεκριμένη τεχνολογία για χρόνια και αυτό που προκύπτει συγκλίνει με τις ανάγκες όχι μόνο της αρχιτεκτονικής απεικόνισης, αλλά και της κινηματογραφίας και της τηλεόρασης, όπου οι εταιρείες παραγωγής χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη τεχνολογία για να επιταχύνουν τη δημιουργική διαδικασία και ακόμη και την απόδοση της τελικής ανάλυσης των εικόνων.

Οι μηχανές παιχνιδιών όπως το Unreal Engine προσφέρονται επί του παρόντος δωρεάν για χρήσεις εκτός παιχνιδιών. Αυτά τα δωρεάν εργαλεία έχουν τροφοδοτήσει μια επανάσταση στην αρχιτεκτονική απεικόνιση.

Η επιτάχυνση της υιοθέτησης της συγκεκριμένης τεχνικής

Η έκθεση της Forrester μας λέει ότι οι αρχιτέκτονες είναι περισσότερο διατεθειμένοι από ποτέ να μεταβούν στην απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο των σχεδίων τους. Σύμφωνα με την έκθεση, το 95% των αρχιτεκτόνων ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν λύσεις αυτού του τύπου ως μέσο αναθεώρησης και επεξεργασίας σχεδίων με τους πελάτες.

Μία άλλη κινητήρια δύναμη για να γίνει η υιοθέτηση του νέου αυτού εργαλείου είναι ο υψηλός ανταγωνισμός της αγοράς. Σύμφωνα με την έκθεση, το 65% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο για να μειώσουν το χρόνο από τη σύλληψη της έννοιας έως την απεικόνισή της σε υψηλή ποιότητα.

Η αντίληψη του κόστους

Ένα ιδιόμορφο στατιστικό στοιχείο από την έρευνα έδειξε ότι το 42% των ερωτηθέντων ανέφερε το κόστος λογισμικού ως εμπόδιο στην υιοθέτηση της απεικόνισης σε πραγματικό χρόνο. Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, καθώς το λογισμικό, όπως το Unreal Engine, προσφέρεται δωρεάν ως μέρος του Unreal Studio, ενός πακέτου εργαλείων για την εισαγωγή CAD, 3ds Max και SketchUp στον Unreal Engine, διατηρώντας ταυτόχρονα τη μοναδιαία κλίμακα, τα μεταδεδομένα, και άλλα δεδομένα ειδικά για τις διαδικασίες απεικόνισης. Το Unreal Studio βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε ελεύθερη περίοδο δοκιμαστικής έκδοσης beta.

Από την έρευνα προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Το 27% των ερωτηθέντων επικαλείται ανησυχίες γύρω από το κόστος του εξοπλισμού αλλά και προσωπικού κόστους ως εμπόδιο στην υιοθέτηση του εργαλείου. Η  αλήθεια είναι ότι η απόδοση σε πραγματικό χρόνο λειτουργεί καλύτερα σε ένα ισχυρό σύστημα ωστόσο η απόδοση των μηχανών έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει διάφορες επιλογές για τη βελτίωσή της. Για παράδειγμα, αν ο περιβάλλοντας χώρος αδειάσει από περιττά στοιχεία και μείνουν μόνο  μη κινούμενα αντικείμενα μπορεί να εξοικονομηθεί πολύς χρόνος για την απεικόνιση ανεξάρτητα από το hardware που χρησιμοποιείται. Είναι χαρακτηριστικά όπως αυτά που καθιστούν δυνατή την απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο σε ποικίλες διαμορφώσεις του hardware.

Η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σε τεχνικές πραγματικού χρόνου αποτελεί μια έγκυρη ανησυχία κόστους / χρόνου, αλλά οι δημιουργοί των εργαλείων αναγνωρίζοντας αυτό το ζήτημα – οι Epic Games κυκλοφόρησαν πρόσφατα την πλατφόρμα Unreal Engine Online Learning για αυτό το λόγο.

Big Data στο προσκήνιο

Η έκθεση μας λέει ότι το 70% των ερωτηθέντων βλέπει την ανάγκη να οπτικοποιήσει τα Big Data, την τεχνητή νοημοσύνη και την ανάλυση. Αυτά αποτελούν και τις κινητήριες δυνάμεις για την υιοθέτηση του εργαλείου. Αυτός ο τύπος απεικόνισης είναι μια λογική συνέχεια της χρήσης μηχανών ηλεκτρονικών παιχνιδιών για κάλυψη αναγκών εκτός του χώρου του παιχνιδιού.

Μια εταιρεία που έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί την απόδοση σε πραγματικό χρόνο είναι η National Renal Care, μια οργάνωση για τη φροντίδα των νεφρών με 65 τοποθεσίες σε όλη τη Νότια Αφρική. Όταν ο λογιστής Chris Commin, ένας άπληστος gamer, χρειαζόταν έναν τρόπο να απεικονίσει γεωγραφικά και οικονομικά στοιχεία του οργανισμού σε σχέση με τις εγκαταστάσεις, διερεύνησε τα χαρακτηριστικά του Unreal Engine και κατέληξε σε ένα καινοτόμο τρόπο να απαντήσει στα οικονομικά ερωτήματα οπτικά και όχι με στήλες αριθμών σε ένα υπολογιστικό φύλλο .

Το Commin έκανε χρήση της δυνατότητας Blueprint του Unreal Engine για ανάγνωση μεγάλων δεδομένων και μετατροπή τους σε οπτικές ενδείξεις για τοποθέτηση σημείων σε 3D χώρο και αναδυόμενα παράθυρα με πληροφορίες για μεμονωμένες εγκαταστάσεις. Ενώ τα χαρακτηριστικά όπως το Blueprint σχεδιάστηκαν αρχικά για να αυτοματοποιήσουν τις λειτουργίες ανάπτυξης ηλεκτρονικών παιχνιδιών, λειτουργούν τέλεια για την επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων και τη μετατροπή τους σε οπτικά στοιχεία.

Καθώς οι εταιρείες ανακαλύπτουν τη χρήση εργαλείων όπως το Unreal Engine Blueprint για την επεξεργασία μεγάλων δεδομένων, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε την τεχνολογία σε πραγματικό χρόνο να χρησιμοποιείται με νέους τρόπους για την επεξεργασία γεωγραφικών δεδομένων (GIS) για χαρτογράφηση, πωλήσεις / δεδομένα πελατών για διαδραστική ανάλυση των μοντέλων αγορών και οποιουσδήποτε άλλους τρόπους για την εμφάνιση μεγάλων δεδομένων σε οπτικά μέσα.

Η απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο είναι εδώ για να μείνει

Παρόλο που η υιοθέτηση νέας τεχνολογίας σημαίνει εκμάθηση νέου λογισμικού και μεθοδολογιών, τα πολλά πλεονεκτήματα της οπτικοποίησης σε πραγματικό χρόνο καθιστούν το στήριγμα για τις εταιρείες που θέλουν να παραμείνουν μπροστά από την καμπύλη της σημερινής ανταγωνιστικής αγοράς. Πολύ σύντομα, η απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο δεν θα είναι “κάτι για το μέλλον” αλλά, αντίθετα, ένα βασικό στοιχείο αρχιτεκτονικής οπτικοποίησης.