Πολλά είναι πλέον τα ακίνητα που αλλάζουν χρήση με σκοπό να προσελκύσουν νέο αγοραστικό ή μισθωτικό ενδιαφέρον. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επενδυτών που εντοπίζουν περιπτώσεις ακινήτων τα οποία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ήταν στο παρελθόν. Σε συνδυασμό με τον κλάδο του τουρισμού που διανύει περίοδο άνθησης, το επενδυτικό ενδιαφέρον αφορά κατά κύριο λόγο ξενοδοχεία με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον δεκάδες περιπτώσεις ακινήτων που προορίζονται για χρήση ως ξενοδοχείο. Επιπλέον, παρατηρείται ότι όσο πιο κοντά στο ιστορικό κέντρο βρίσκεται ένα κενό και αναξιοποίητο κτίριο, τόσο πιο μεγάλο το ενδιαφέρον. Παράδειγμα είναι η οδός Μητροπόλεως, όπου και καταγράφονται δύο τέτοιες περιπτώσεις παρηκμασμένων κτιρίων που μετατρέπονται σε ξενοδοχεία. Το πρώτο αφορά στο ακίνητο που στέγαζε το υπ. Παιδείας και το οποίο, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει μισθωθεί στον όμιλο Elektra Hotels και λειτουργεί πλέον ως ξενοδοχείο (Electra Metropolis), με συνολικό ποσό επένδυσης στα 15 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο αφορά το κτίριο που στέγαζε τον όμιλο Χυτήρογλου, στο ύψος της πλατείας Καπνικαρέα, για το οποίο δρομολογείται η λειτουργία ενός νέου ξενοδοχείου της αλυσίδας Grecotel από τον όμιλο N. Δασκαλαντωνάκη, τα εγκαίνια του οποίου αναμένονται για τον Νοέμβριο.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το ακίνητο της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κριεζώτου και Πανεπιστημίου, πλησίον της πλατείας Συντάγματος και προορίζεται να μετατραπεί σε νέα ξενοδοχειακή μονάδα. Στο ακίνητο φιλοξενούνταν τα γραφεία του ομίλου της Αγροτικής, ενώ όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του, τη δεκαετία του 1950, λειτουργούσε το ξενοδοχείο King’s Palace.

Ανάλογο σχέδιο τρέφει και ο ομογενής επιχειρηματίας κ. Δουζόγλου, για το ακίνητο που απέκτησε πριν από περίπου ένα χρόνο από τον όμιλο του ΟΤΕ, στην οδό Σταδίου (δίπλα στην Παλιά Βουλή) και που αναμένεται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο.

Το ενδιαφέρον για ξενοδοχεία δεν αφορά μόνο μεγάλες μονάδες, αλλά και μικρά «boutique» ξενοδοχεία, τα οποία είναι και ευκολότερο να δημιουργηθούν, λόγω των περιορισμένων απαιτήσεών τους σε κτιριακή επιφάνεια.

Η ύπαρξη πληθώρας κενών ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας -και όχι μόνο- έρχεται ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών. Από την άλλη πλευρά, ο κατακερματισμός των ιδιοκτησιών αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην ακόμα μεγαλύτερη «έκρηξη» της εν λόγω τάσης, το οποίο καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη συνένωση πολλών μικρών ακινήτων σε ένα νέο και μεγάλο, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο.