megaro
Τα συνέδρια και οι εμπορικές εκθέσεις διεθνούς εμβέλειας αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την εθνική και την τοπική οικονομία, ενώ τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό «παίκτη» του κλάδου, σε διεθνές επίπεδο.

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ: ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Φανταστείτε μια συνεδριακή αίθουσα στην οποία οι ομιλητές έχουν μπροστά τους buzzers για να πάρουν τον λόγο. Ή μια εμπορική έκθεση της οποίας οι επισκέπτες φορούν στο κεφάλι ειδικές συσκευές που τους επιτρέπουν να περιηγούνται μέσα σε έναν εικονικό χώρο με δυναμικό τρόπο (για παράδειγμα, να παρακολουθούν αναλυτικά τη διαδικασία παραγωγής μπίρας σαν να βρίσκονταν εκεί). Όλα αυτά γίνονται ήδη. Θέτετε ερωτήσεις, σχολιάζετε τις ομιλίες και βάζετε βαθμολογία όσο παρακολουθείτε ένα συνέδριο, χρησιμοποιώντας ειδική εφαρμογή στο tablet ή το smartphone σας, επιτυγχάνετε δηλαδή, ζωντανή αλληλεπίδραση.

Νέες τεχνολογίες και φρέσκες ιδέες έχουν ήδη ενσωματωθεί στον συνεδριακό και εκθεσιακό κλάδο, με στόχο ακόμα και οι πιο βαρετές συναντήσεις να αποκτήσουν ενδιαφέρον ή και να γίνουν διασκεδαστικές.

domotel

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Σε μείζονα παράγοντα, τόσο κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με το αν θα διοργανωθεί ή όχι ένα συνέδριο ή μια έκθεση όσο και για τον τόπο διεξαγωγής τους, έχει αναδειχθεί πλέον η ασφάλεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τις περσινές βομβιστικές επιθέσεις στο Παρίσι μεγάλη αμερικανική εταιρεία εμπορίας οικιακών προϊόντων ακύρωσε όλες τις επαγγελματικές συναντήσεις και συνέδρια που είχε προγραμματίσει για όλη την υπόλοιπη χρονιά σε όλη την Ευρώπη.

Οι επαγγελματίες οργανωτές εκδηλώσεων ελέγχουν πλέον τις υποδομές και τους πόρους που έχουν στη διάθεσή τους, όπως επίσης βεβαιώνονται ότι τα πρωτόκολλα επικοινωνίας τους θα δουλέψουν σωστά αν προκύψουν έκτακτα θέματα ασφάλειας.
Οι απαιτήσεις του συγκεκριμένου τουριστικού κλάδου είναι πολύ ιδιαίτερες και δεν μοιάζουν με κανέναν από τους υπολοίπους. «Πρόκειται για έναν τομέα αρκετά ευαίσθητο και ευάλωτο σε εξωγενείς παράγοντες και έκτακτες εξελίξεις. Αυτή η διάσταση έγινε οδυνηρά αντιληπτή ιδίως στην Αθήνα, όταν η πόλη βρέθηκε στο επίκεντρο της αρνητικής δημοσιότητας της περιόδου 2009-2012», τονίζει ο Αλέξης Γαληνός, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων.
Τα περισσότερα από τα μέσου και μεγάλου μεγέθους διεθνή συνέδρια κινούν τη διαδικασία επιλογής προορισμού τουλάχιστον 3 χρόνια πριν από τη διοργάνωσή τους. Αυτό σημαίνει ότι μια δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ένας προορισμός σήμερα, ακόμα και αν είναι πρόσκαιρη – επεισόδια με διαδηλωτές, τρομοκρατικό χτύπημα, κλίμα αστάθειας και ανασφάλειας -, μπορεί να επηρεάσει την τύχη του στη συνεδριακή αγορά με τις επιπτώσεις να φαίνονται είτε άμεσα – με την ακύρωση προγραμματισμένων συνεδρίων – είτε μακροπρόθεσμα, όσον αφορά διοργανώσεις που αποφασίζονται σήμερα, αλλά θα γίνουν ύστερα από δύο και τρία χρόνια. «Συνεπώς, ο άριστος σχεδιασμός, η έγκαιρη προετοιμασία και η αποτελεσματική επικοινωνία, από την περίοδο που αξιολογείται ένας προορισμός μέχρι την πραγματοποίηση του συνεδρίου, είναι τα καταλυτικά στοιχεία που κάνουν τη διαφορά και έχουν εκτοξεύσει την Αθήνα στην 24η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των δημοφιλέστερων συνεδριακών προορισμών, όπως ορίζεται από τον ICCA, από την 47η στην οποία βρισκόταν το 2013», καταλήγει ο κ. Γαληνός.

intercontinental

ΕΝΑΣ ΚΛΑΔΟΣ,ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ

Τα οφέλη αυτής της δραστηριότητας – τα έσοδα, το κύρος, η επίδραση στην τοπική και την εθνική οικονομία, ο διεθνής αντίκτυπος, οι πολλαπλασιαστές ισχύος των θετικών εντυπώσεων – για κάθε προορισμό, και ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία, είναι σημαντικά και διεθνώς αναγνωρίσιμα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία του Athens Convention & Visitors Bureau:
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών της αγοράς MICE (Meetings, Incentives, Conferences and Exhibitions) είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα των τουριστών αναψυχής.

Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι είναι περίπου δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από εκείνη του μέσου επισκέπτη, ενώ το μορφωτικό και εισοδηματικό επίπεδο είναι από τα καλύτερα μεταξύ των πελατειακών ομάδων της διεθνούς τουριστικής αγοράς.

Για την άρτια διοργάνωση ενός συνεδρίου ή μιας εταιρικής εκδήλωσης εμπλέκονται πάνω από 30 κλάδοι και επαγγέλματα (ξενοδοχεία, οργανωτές συνεδρίων, οργανωτές εκδηλώσεων, catering, οπτικοακουστικός εξοπλισμός, μεταφορές, εκτυπώσεις, διερμηνείς, ξεναγοί, κ.ά.), που επωφελούνται οικονομικά.

Με βάση τα στοιχεία του ICCA (International Congress & Convention Association), του διεθνούς φορέα συνεδρίων που διοργανώνονται από μεγάλους συνδέσμους και ενώσεις (τα εταιρικά συνέδρια συνήθως είναι μικρότερου μεγέθους), ένα μέσο συνέδριο δημιουργεί τζίρο περίπου 1,4 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγγραφής. Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, μόνο το 2014 – έτος κατά το οποίο σημειώθηκε εκτόξευση στον αριθμό συνεδρίων της πρωτεύουσας – τα καταγεγραμμένα συνέδρια είχαν τζίρο 110 εκατ. ευρώ. Την ίδια χρονιά, στην Αθήνα διοργανώθηκαν 80 συνέδρια, έναντι 49 του 2013 (ποσοστιαία αύξηση 63%), τοποθετώντας την πόλη στην 27η θέση της διεθνούς κατάταξης. Το 2015 ανέβηκε άλλες τρεις θέσεις, καταλαμβάνοντας την 24η παγκοσμίως.

Οι επιδόσεις της Αθήνας συμπαρέσυραν θετικά και τη συνολική θέση της Ελλάδας, που με 148 συνέδρια το 2014 ανέβηκε στην 20ή από την 38η θέση, στην οποία βρισκόταν το 2013 με 100 συνέδρια. Σημειώνεται ότι από τα 48 νέα συνέδρια που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα το 2014, τα 31 έλαβαν χώρα στην Αθήνα, η οποία αντιπροσωπεύει πλέον το 54% των συνεδρίων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

Οι προοπτικές για την Αθήνα διαγράφονται θετικές και για το μέλλον. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για το Travel Trade Athens, που διοργάνωσε για 4η συνεχή χρονιά ο Δήμος Αθηναίων, ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης επεσήμανε ότι με την Εκθεση Σύγχρονης Τέχνης documenta το 2017 και την ανακήρυξη της Αθήνας ως Πρωτεύουσας Βιβλίου το 2018, καθώς επίσης με τη μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής στις νέες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, η Αθήνα καθιερώνεται ως σύγχρονος πολιτιστικός προορισμός, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει θετικά και την προσέλκυση συνεδρίων.

grand-resort

ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ;

«Η Ελλάδα είναι ιδανική χώρα για τη διεξαγωγή συνεδρίων», τονίζει η πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO). «Οι λόγοι είναι πολλοί: Η γεωγραφική της θέση, η εύκολη πρόσβαση, το κλίμα της, που την καθιστά προορισμό των τεσσάρων εποχών. Είναι επίσης ο πλούτος των διάσπαρτων αρχαιοτήτων της, η ιστορική της σχέση με τις τέχνες και τις επιστήμες και η πολύ μεγάλη ποικιλία τουριστικών επιλογών για τις ημέρες πριν και μετά το συνέδριο. Καταλυτικά συμβάλλει, επίσης, η μεγάλη εμπειρία των Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, μελών του Ελληνικού Συνδέσμου HAPCO, σε κάθε μεγέθους συνεδριακές εκδηλώσεις, αλλά και η δυνατότητα σε πολλές προικισμένες, ιστορικά και πολιτισμικά, πανέμορφες περιοχές της Ελλάδας να εξασφαλιστεί μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών κλινών σε πολύ μικρή ακτίνα από το συνεδριακό κέντρο».

Ωστόσο, όπως τονίζει η κυρία Τόλη, για την επαρκή ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού απαιτείται χάραξη κοινής στρατηγικής σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς. Επιπλέον, πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η εικόνα της χώρας ως συνεδριακού προορισμού, μέσω σύγχρονων εργαλείων και συμμετοχής σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Αντίστοιχα, εκπρόσωποι της κεντρικής διοίκησης αλλά και των δήμων θα πρέπει να συμμετέχουν στις επίσημες τελετές έναρξης διεθνών συνεδρίων. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, η δημιουργία μεγάλων συνεδριακών κέντρων στην Αθήνα και την Περιφέρεια κρίνεται απαραίτητη για την προσέλκυση διεθνούς κύρους συνεδρίων των 5.000-12.000 συμμετεχόντων, ενώ χρήσιμη θα ήταν και μια σειρά διευκολύνσεων από την πλευρά της πολιτείας, όπως η διάθεση αρχαιολογικών χώρων για τις επίσημες τελετές έναρξης.

Facebookgoogle_plusmailFacebookgoogle_plusmail
Categories: Ξενοδοχεια

Comments are closed.