Τα επίπεδα της θάλασσας αυξάνονται συνεχώς και η κλιματική αλλαγή θέτει ένα σοβαρό ερώτημα: πώς θα το αντιμετωπίσουν αυτό οι πόλεις;

Η απάντηση στο πρόβλημα μπορεί να είναι τα πλωτά σπίτια, τουλάχιστον αυτό πιστεύουν ορισμένοι αρχιτέκτονες οι οποίοι έχουν καταλήξει σε μια ευρεία ποικιλία σχεδίων για να το αποδείξουν. Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν από απλά σπίτια με προνομιακούς χώρους μέχρι εξ ολοκλήρου «αμφίβιες» γειτονιές.

Η Ολλανδία, η οποία είναι πρωτοπόρος αυτής της ιδέας, εδώ και πολύ καιρό ορίζει τη ζωή της με γνώμονα τη στάθμη του νερού της θάλασσας. Είναι η χώρα που έχει ήδη μια καλά εδραιωμένη υποδομή καναλιών και τώρα κάνει ακόμα πιο φιλόδοξα βήματα για να μεταμορφώσει τις πόλεις της. Στο Άμστερνταμ, έχει ήδη χτιστεί σε όλη την πόλη μια νέα σειρά σύγχρονων σπιτιών.

Η δανέζικη εταιρεία BIG και το Rotterdam studio Barcode Architects, αποκάλυψαν τα φιλόδοξα σχέδια για την πρωτεύουσα των Κάτω Χωρών για ένα τεράστιο συγκρότημα κατοικιών που θα επιπλέει στη λίμνη IJ. Το κτίριο των 46.000 τετραγωνικών μέτρων θα είναι η πύλη για το IJburg, μια ολόκληρη γειτονιά που βρίσκεται σε τεχνητά νησιά.

Η πλωτή γειτονιά στα νησιά της λίμνης IJ

Η BIG προωθεί, την πλωτή αρχιτεκτονική στην πατρίδα της την Δανία, καθώς έχει ήδη ολοκληρώσει ένα κτίριο φοιτητικών κατοικιών που κατασκευάζεται από ναυτιλιακά εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. «Είναι ο μόνος τύπος κτιρίου που ποτέ δεν θα πλημμυρίσει», δήλωσε πέρυσι μετά την ολοκλήρωση του έργου ο συνεργάτης της BIG, Kai-Uwe Bergmann.

Το Λάγος της Νιγηρίας, είναι μια πόλη με αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών. Ο αρχιτέκτονας Kunlé Adeyemi έχει σχεδιάσει διάφορα πλωτά κτίρια, συμπεριλαμβανομένων ενός σχολείου και ενός ραδιοφωνικού σταθμού, στα πλαίσια της προσπάθειας να ξεπεράσει τις προκλήσεις της αυξανόμενης παλίρροιας,. «Δεδομένης της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής, μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε περισσότερο την επιλογή να ζούμε πλάι στο νερό, αντί να προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε το αναπόφευκτο», είπε σε συνέντευξή του το 2015.

Το πλωτό σχολείο στο Λάγος της Νιγηρίας

Μερικοί αρχιτέκτονες βλέπουν την πλωτή αρχιτεκτονική ως μια ευκαιρία για εύκολα ταξίδια και άλλοι χρησιμοποιούν αυτήν την καινοτομία ως μια ευκαιρία να διασκεδάσουν. Για παράδειγμα, μια ομάδα από το πανεπιστήμιο της Coimbra της Πορτογαλίας δημιούργησε ένα προκατασκευασμένο πλωτό σπίτι, που μπορεί να μεταφερθεί οπουδήποτε στον κόσμο, επιτρέποντας στους ενοίκους να κατοικούν σε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα ποτάμια και λίμνες του κόσμου. Από την άλλη, στο Σιάτλ, οι επισκέπτες του WA Sauna, μπορούν να βουτήξουν σε μια ψυχρή λίμνη αφού ζεσταθούν μέσα σε μια πλωτή, ξύλινη καλύβα.

 

Facebookgoogle_plusmailFacebookgoogle_plusmail

Comments are closed.