Το έγκυρο Dezeen, στο πλαίσιο της αρχιτεκτονικής ανασκόπησης της χρονιάς που πέρασε, παρουσίασε τη λίστα με τις τάσεις που κυριάρχησαν στον κατασκευαστικό τομέα, πολλές εκ των οποίων θα συνεχίσουμε να συναντάμε μπροστά μας στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Μεταξύ άλλων, είναι οι ροζ προσόψεις, ο ουρανοξύστης που θέλει αλεξίπτωτο και ένα στούντιο κάτω από γέφυρα.

Οι 8 κορυφαίες αρχιτεκτονικές τάσεις του 2017, είναι πραγματικά συναρπαστικές.

  1. Κτίρια καλυμμένα με φυτά

Στα μέσα του 2017, το Dezeen παρουσίασε 15 σχέδια κτιρίων με βασικό τους κατασκευαστικό υλικό την χλωρίδα, κάποια υπό κατασκευή και κάποια ακόμα στο στάδιο του concept. Ξεχώρισε το κτίριο του Thomas Heatherwick, 1000 Trees, στη Σανγκάη.

  1. Προτάσεις αξιοποίησης των κοντέινερ πλοίων

Η αλήθεια είναι ότι η αξιοποίηση των κοντέινερ δεν είναι μία καινούργια  ιδέα, αλλά φέτος τα κοντέινερ επεκτάθηκαν και σε άλλα αρχιτεκτονικά projects πέραν των οικιστικών, όπως σε ποδοσφαιρικά στάδια και πισίνες. Τις εντυπώσεις κέρδισε το κτίσμα από λευκά κοντέινερ στη μέση της ερήμου της Καλιφόρνια.

  1. Κτίρια διασταυρωμένης ξυλείας

Εδώ και χρόνια είχε ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από τα κτίρια που κατασκευάζονται αποκλειστικά από ξύλο και μονωτικά υλικά καθώς και το μέγεθος που μπορούν να φτάσουν. Φέτος, είδαμε τα αποτελέσματα. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ήταν τα νέα κεντρικά γραφεία της βρετανικής φίρμας επίπλων Vitsoe, τα οποία είναι «επίτηδες μισοτελειωμένα» ως μέρος του concept.

  1. Ουρανοξύστες επιστημονικής φαντασίας

Μέσα στο 2017, μεγάλη δημοτικότητα απέκτησε το concept των φανταστικών avant-garde ουρανοξυστών με ποικίλα επίπεδα βιωσιμότητας, παρόλο που τουλάχιστον για αυτή τη χιλιετία το σχέδιό τους είναι ανέφικτο. Το Clouds Architect Office παρουσίασε μια εντυπωσιακή πρόταση, με τον μεγαλύτερο ουρανοξύστη του κόσμου που κρέμεται από έναν αστεροειδή, από τον οποίο οι ένοικοι κατεβαίνουν στη Γη με αλεξίπτωτα.

  1. Το τέλος της μπρουταλιστικής αρχιτεκτονικής 

Τα ιδιαίτερα κτίσματα του μπρουταλιστικού κινήματος τείνουν προς πλήρη εξαφάνιση, παρά τον σημαντικό ιστορικό και πολιτιστικό τους χαρακτήρα. Μέσα στο 2017, από το Λονδίνο έως το Σίδνεϋ κατεδαφίστηκαν τέτοια συγκροτήματα κτιρίων.

  1. Το παστέλ ροζ στις προσόψεις των κτιρίων 

Το απόλυτο χρώμα της χρονιάς που πέρασε ήταν το millennial pink. Το χρώμα αυτό βγήκε στον τομέα της διακόσμησης και της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κτίριο του Duggan Morris στην περιοχή του King’s Cross του Λονδίνου, η πρόσοψη του οποίου βάφτηκε σε δύο ονειρικές αποχρώσεις του εν λόγω ροζ.

  1. Με αέρα Ιαπωνίας στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων

Το ιαπωνικό στυλ στον τομέα της διακόσμησης εσωτερικών χώρων παρατηρήθηκε σε πολλά νέα οικιστικά projects. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προέκταση που έγινε σε μια κατοικία του Λονδίνου στην οποία συμπεριλήφθηκε ένα μπάνιο βυθισμένο στο πάτωμα. Η κατασκευή κέρδισε το βραβείο «Don’t Move Improve!» 2017 για τη βελτίωση εσωτερικών χώρων.

  1. Κτίρια εν κινήσει

Απ′ ότι φαίνεται, η τάση με τα εν κινήσει αρχιτεκτονικά projects είναι εδώ για να μείνει. Πέρα από το Fosun Foundation του Thomas Heatherwick στη Σανγκάη, τις εντυπώσεις έκλεψε φέτος, το καλλιτεχνικό στούντιο του Fernando Abellanas, το οποίο κρέμεται κάτω από μια γέφυρα στη Βαλένθια.

Facebookgoogle_plusmailFacebookgoogle_plusmail

Comments are closed.