πομπιντου

Σαράντα χρόνων γίνεται φέτος το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι και όπως φαίνεται χρειάζεται λίφτινγκ. Από τα εγκαίνιά του το 1977, το μουσείο ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των μουσείων της Γαλλικής πρωτεύουσας. Το πολιτιστικό κέντρο που χτίστηκε στην καρδιά του Παρισιού και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, εξακολουθεί να διαψεύδει τους επικριτές του και να θεωρείται πολιτιστικό ορόσημο στην ηλικία των 40 ετών.

H κατασκευή του Μπομπούρ

H κατασκευή του Μπομπούρ

Η επέτειος θα γιορταστεί με ένα λίφτινγκ που θα κοστίσει 100εκ. ευρώ. Θα ανακαινιστεί για δυο χρόνια, αλλά δε θα κλείσει καθώς – παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι – σημείωσε αύξηση επισκεπτών. Το ανακαινισμένο κτίριο που χαρακτηρίστηκε κάποτε σαν διυλιστήριο πετρελαίου θα παραδοθεί στο κοινό το 2020, ενώ έχει προγραμματιστεί η ανακαίνιση της κυλιόμενης σκάλας που το διατρέχει σαν φίδι και αυτή θα είναι η μόνη επέμβαση στην εξωτερική μορφή του κτιρίου.  Το μουσείο δε θα κλείσει αλλά θα εντάξει τις εργασίες του σε ένα είδος κατασκευής ενός παιχνιδιού, δήλωσε ο διευθυντής του Σερζ Λαβίν.

upl587ca3397068d

upl587ca35e135d3

upl587ca3780de4d

Το μουσείο είχε κλείσει για ανακαίνιση και το 1998 μέχρι το 2000. Όταν προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για τον σχεδιασμό του κτιρίου, το 1977, είχε προσελκύσει περισσότερες από 600 διεθνείς συμμετοχές. Επελέγησαν οι νέοι και σχετικά άγνωστοι τότε Πιάνο και Ρότζερς οι οποίοι παρέδωσαν ένα βιομηχανικό κτίριο για το οποίο η συντηρητική παράταξη του Πομπιντού είχε δηλώσει ότι είναι απλά θλιβερό, ενώ η Μοντ το αποκαλούσε Κινγκ Κονγκ που βιάζει την πόλη. Οι επικριτές του εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να λένε το αστείο ότι «Η καλύτερη θέα του Παρισιού είναι η ταράτσα του Πομπιντού, όχι επειδή μπορείτε να δείτε τα αξιοθέατα της πόλης αλλά γιατί δε μπορείτε να δείτε το κτίριο.

upl587ca3a3339c2

upl587ca3b305cda

Όπως είχε γίνει και παλαιότερα με τον πύργο του Άιφελ που δέχτηκε ένα σωρό επικρίσεις για τη βαριά σιδερένια «άσχημη κατασκευή» μέσα στην ομορφιά του Παρισιού της μπελ –  επόκ, έτσι και το κέντρο Πομπιντού έγινε τοπόσημο της πόλης και ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πολιτιστικά κέντρα. Όσοι έλεγαν ότι έμοιαζε με ένα πελώριο πολυκατάστημα, ακόμα και καλλιτέχνες που δεν ήθελαν να κάνουν εκεί έκθεση, πιστεύουν σήμερα ότι είναι ένα πρότυπο της αρχιτεκτονικής.

Ιστορία ενός πρωτοποριακού μουσείου

Το Κέντρο Πομπιντού, γνωστό και ως Κέντρο Μπομπούρ (Beaubourg), ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου Ζωρζ Πομπιντού, από τον οποίο και πήρε το όνομά του. Ο πρώην πρόεδρος ήθελε να θέσει το Παρίσι και πάλι στον παγκόσμιο χάρτη των τεχνών και του πολιτισμού. Εκτός από την βιβλιοθήκη με τους πολύχρωμους σωλήνες, στο ίδιο κτίριο φιλοξενήθηκε και το Ινστιτούτο Έρευνας Ακουστικής και Μουσικής (Ircam), όπως και το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (ΜΝΑΜ). Με περίπου 120.000 εκθέματα είναι το σήμα κατατεθέν το Κέντρου και ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

Η κατασκευή του Κέντρου ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1972 και τα αρχιτεκτονικά σχέδια ανήκαν στους αρχιτέκτονες Ρέντσο Πιάνο (Renzo Piano), Ρίτσαρντ Ρότζερς (Richard Rogers) και Τζιανφράνκο Φρανκίνι (Gianfranco Franchini). Εξωτερικά δεσπόζουν ο μεταλλικός σκελετός του κτιρίου και οι διαφανείς ή έγχρωμοι σωλήνες που το περιβάλλουν: μπλε χρώμα για τους αγωγούς αέρος, πράσινο για σωλήνες νερού και κίτρινο για τις γραμμές ηλεκτρισμού. Στοιχεία που συνδέονται με τη μετακίνηση, όπως οι ανελκυστήρες, διαθέτουν επίσης κόκκινο χρώμα. Η βιβλιοθήκη του Κέντρου φιλοξενείται στους τρεις πρώτους ορόφους του κτιρίου, ενώ το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης καταλαμβάνει τον τέταρτο και πέμπτο όροφο.

upl587ca538bb88d

Το Κέντρο Πομπιντού φιλοξενεί το Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το οποίο περιλαμβάνει σήμερα περίπου 120.000 έργα τέχνης, από τα οποία εκτίθενται δημόσια περίπου 2.000, μεταξύ αυτών έργα ζωγραφική, γλυπτικής και φωτογραφίας. Στα πλαίσια των εκθέσεών του, εκπροσωπούνται ρεύματα της μοντέρνας τέχνης, όπως του Φωβισμού, του Υπερρεαλισμού ή του Κυβισμού. Στεγάζει επίσης μια σημαντική συλλογή βιομηχανικού σχεδιασμού.

Παράλληλα με την ανακαίνιση, η επέτειος συνοδεύεται από εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις και προβολές σε όλη τη Γαλλία.

Facebookgoogle_plusmailFacebookgoogle_plusmail

Comments are closed.