megara

Οι προτάσεις του αρχιτεκτονικού γραφείου ΤΑΝ (Τεταμένη Αρχιτεκτονική Νημίωση ή Tense Architecture Network) ικανοποιούν τους ιδιοκτήτες των κατοικιών που κατασκευάζουν κατανοώντας τις επιθυμίες τους μεταξύ των οποίων και εκείνη να διαβιούν σε ένα καλαίσθητο προσωπικό χώρο που βρίσκεται διαρκώς σε ανοιχτή επικοινωνία με το φυσικό περιβάλλον. Το δημιουργικό γραφείο της Αθήνας έχει καταφέρει και στο παρελθόν να μονοπωλήσει το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον με διακρίσεις σε διαγωνισμούς, τα βραβεία και τον καινοτόμο σχεδιασμό των projects του.
Το 2015 ξεκίνησε με μια ακόμη συμμετοχή στον διεθνή διαγωνισμό Mies van der Rohe 2015 και την κατοικία να είναι είναι υποψήφια για το ευρωπαϊκό βραβείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

“Περιτριγυρισμένη από 300 ελιές και ανάμεσα στη θέα του κάμπου των Μεγάρων και τα Γεράνια όρη, η κατοικία έπρεπε να διαλέξει: Παρ’ όλο που ο ορεινός όγκος στέκεται στο βορρά, η κατοικία στρέφεται προς αυτόν, αποφεύγοντας τον μακρινό κάμπο” αναφέρουν οι επικεφαλής του ελληνικού γραφείου περιγράφοντας την υποψήφια κατοικία.

megara1

Τριγωνικής κάτοψης, λειτουργεί ως χωνί προς το μαγνητικό βουνό. Η κατοικία βρίσκεται σε απομονωμένη τοποθεσία. Δύο προστατευμένες, μεσογειακές αυλές, μία στην είσοδο και μία ανάμεσα στον χώρο διημέρευσης και τους χώρους ύπνου, οργανώνουν ένα υπαίθριο, έγκλειστο αντιπερισπασμό στην αγριότητα της περιβάλλουσας ερημιάς. Το σπίτι αντιπαραβάλλεται στο τοπίο αλλά και είναι ανοικτό σε αυτό: ένα πρωτογενές, γαιώδες πρίσμα, του οποίου οι δύο πλευρές παραμένουν σχετικά κλειστές, προστατευτικές, ενώ η δεκτική τρίτη ανοίγεται με τρόπο απόλυτο στο περιβάλλον. Το ύψος του πρίσματος κλιμακώνεται ανερχόμενο από την χαμηλή είσοδο, προς το μεγάλο, διάφανο άνοιγμα του χώρου διημέρευσης. Ένας στεγασμένος χώρος σε όλο το μήκος του υποδέχεται την καλοκαιρινή ζωή, σε οπτική επαφή με το βουνό και τις ελιές. Η υπαίθρια ζωή μοιράζεται ανάμεσα σε αυτή την ιδιότυπη στοά και τις εσωτερικές αυλές.

megara2

Tο κεκλιμένο δώμα της κατοικίας είναι και αυτό πράσινο: ελίχρυσα, ρυγχόσπερμο, δροσάνθεμα, δεντρολίβανο, γκάουρες, θυμάρι. Η φύτευση προοδευτικά θα διαρρεύσει κατακόρυφα προς το κέλυφος από εμφανές ανεπίχριστο σκυρόδεμα -το οποίο έχει πάρει το χρώμα της θερμής, περιβάλλουσας γης. Σκυρόδεμα και φυτά θα διαπλακούν, η μονολιθικότητα της κατοικίας θα αμβλυνθεί. Ο χώρος διημέρευσης αναπτύσσεται σε τρεις περιοχές: καθιστικό, χώρος φαγητού, χώρος προετοιμασίας του. Ένας κεντρικός πάγκος-τραπέζι από μασίφ μαόνι καταλήγει στην εστία -η μεταλλική καμινάδα της οποίας λειτουργεί ταυτόχρονα ως ανάρτηση. Το διακριτικό αυτό τζάκι είναι ενεργειακό, σχισμές σε κατάλληλο ύψος επανακυκλοφορούν τον θερμό αέρα μέσα στο χώρο. Μία ημιδιάφανη καμπύλη κουρτίνα ελίσσεται ανάμεσα στις τρεις περιοχές, δυνητικά διαχωρίζοντάς τις, απορροφώντας με πληθωρικό τρόπο το φως -ηλιακό ή ηλεκτρικό.

786835_31_MG_5732

Οι κατακόρυφες σχισμές στους εξωτερικούς τοίχους επιτρέπουν επιλεκτικές θεάσεις της υπαίθρου και βάζουν στοχευμένα τον ανατολικό ή το δυτικό ήλιο μέσα. Όσο βραδιάζει, οι γλυπτικές αυτές σχισμές λειτουργούν στο σκοτάδι μαγνητικά -όσο και η ορεινή κορυφογραμμή κατά τη διάρκεια της μέρας.Οι αρχιτέκτονες έπλασαν με ανεπίχριστο σκυρόδεμα, το εξωτερικό κέλυφος της οικίας και επένδυσαν το εσωτερικό με ζεστά υλικά. Εκείνο που έχει σημασία στο εντυπωσιακό οικοδόμημα, στον πυρήνα ενός ελαιώνα, είναι ότι οι μεγάλες τσιμεντένιες επιφάνειες δεν πνίγουν το βλέμμα ενώ οι ακμές και οι οξίες γωνίες του δεν ενοχλούν το μάτι.

786834_25_MG_5562

Διόλου τυχαία λοιπόν το πρόσφατο αρχιτεκτόνημά τους – που άρχισε το 2013 – βρέθηκε προτεινόμενο για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής, Mies van der Rohe Award 2015. Είναι δε, το δεύτερο έργο του ΤΑΝ που προτάθηκε για το έπαθλο του σημαντικού ευρωπαϊκού αρχιτεκτονικού θεσμού καθώς είχε προηγηθεί η κατοικία στο Συκάμινο που είχε συμπεριληφθεί στην βραχεία λίστα των έργων για τα Mies van der Rohe Award 2013.

 

 

epistrofi

Facebookgoogle_plusmailFacebookgoogle_plusmail

Comments are closed.